• Gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • 24/7 bereikbaar
  • Een warm huis met ons onderhoudsplan
Gecertificeerde installateurs
Van offerte tot montage binnen 24 uur
24/7 bereikbaar
Een warm huis met ons onderhoudsplan

De cw-waardes van cv-ketels uitgelegd

Als je van plan bent om een nieuwe cv-ketel te kopen, dan is de kans groot dat je de term ‘CW waarde’ tegenkomt. Misschien heb je geen idee wat dit precies betekent. de CW waarde is een belangrijke factor bij het kiezen van een cv-ketel, omdat deze aangeeft hoeveel warm water de ketel per minuut kan leveren en op welke temperatuur. Hierdoor kun je bepalen of de cv-ketel geschikt is voor jouw warmwaterbehoefte. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de CW waarde bij het kiezen van een cv-ketel.

Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over dit onderwerp:

Wat zegt de cw waarde precies en wat betekent dit voor de prestaties van de ketel?

De CW waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren per minuut en op welke temperatuur. Hierbij geldt, hoe hoger de CW waarde, hoe meer warm water de ketel kan leveren en hoe sneller dit warme water beschikbaar is. Ook geldt dat hoe hoger de CW waarde, hoe hoger het comfortniveau van het warme water is.

Welke cw waardes zijn er?

CW is een afkorting voor Comfort Warm Water. Er zijn zes verschillende CW waardes: CW1, CW2, CW3, CW4, CW5 en CW6. Hoe hoger de CW waarde, hoe hoger de prestaties van de ketel zijn.

Wat is het verschil tussen cw waarde en capaciteit in kw?

De CW waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel per minuut kan leveren en op welke temperatuur. Hierbij wordt er gekeken naar de tijd die nodig is om een bepaalde hoeveelheid warm water te leveren. Hoe hoger de CW waarde, hoe sneller de ketel warm water kan leveren en hoe hoger het comfortniveau van het water is.

De capaciteit van een cv-ketel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en geeft daarentegen aan hoeveel warmte de ketel kan produceren om water te verwarmen. Dit heeft betrekking op de hoeveelheid water die de ketel in één keer kan verwarmen. Een cv-ketel met een hogere capaciteit kan dus meer warm water leveren dan een ketel met een lagere capaciteit.

Het is dus mogelijk dat een ketel met een hogere capaciteit in kW niet noodzakelijk een hogere CW waarde heeft, omdat de CW waarde afhankelijk is van hoe snel de ketel warm water kan leveren.

Hoe weet ik welke cw waarde ik nodig heb?

De CW waarde die je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden en je warmwatergebruik. Een gezin met bijvoorbeeld vier personen heeft meer warm water nodig dan een eenpersoonshuishouden. Daarom is het belangrijk om je warmwatergebruik goed in kaart te brengen om te bepalen welke CW waarde het beste bij jouw situatie past.

Welke cw waarde wordt aangeraden voor eenpersoons huishouden, tweepersoons huishouden, vierpersoons huishouden?

Over het algemeen wordt aangeraden om voor een eenpersoonshuishouden een CW waarde van 2 te kiezen, voor een tweepersoonshuishouden een CW waarde van 3 of 4 en voor een vierpersoonshuishouden een CW waarde van 5. Dit is echter afhankelijk van je warmwatergebruik en kan dus variëren.

Welke cw waarde wordt aangeraden als je tegelijk wilt douchen en afwassen/koken?

Als je tegelijk wilt douchen en afwassen/koken, dan wordt aangeraden om een ketel te kiezen met minimaal een CW waarde van 4. Dit zorgt ervoor dat er voldoende warm water beschikbaar is om beide activiteiten tegelijkertijd uit te voeren.

Hoe kom ik achter de cw waarde van mijn huidige ketel?

De CW waarde van je huidige ketel kun je vinden op de ketel zelf, op de factuur of in de documentatie van de ketel. Als je het niet zeker weet, kun je het beste contact opnemen met de installateur of de fabrikant van de ketel om de CW waarde te achterhalen. Zij kunnen je meer informatie geven over de specificaties van de ketel en je adviseren over de beste CW waarde voor jouw situatie.

CW waarde is niet de enige belangrijke factor

Het is overigens belangrijk om te weten dat de CW waarde niet de enige factor is bij het kiezen van een geschikte cv-ketel. Andere factoren zoals de capaciteit, energiezuinigheid en merk van de ketel zijn ook belangrijk om in overweging te nemen. Het is daarom verstandig om advies hierin te krijgen, of gebruik onze ketelkiezer om een selectie van geschikte cv-ketels te vinden.


Welke cv-ketel is voor u geschikt?

Welke CV ketel is voor u geschikt?

Type woning

Waarvoor gebruikt u warm water in badkamer?

Gebruik badkamer

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water?

Gebruik warm water

WhatsApp

Gratis persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen contact met u op.

Contactgegevens

WhatsAppen 31880332887
Bellen 088 033 28 88
Mailen info@feikencv.nl

*Op werkdagen

Persoonlijk advies