Wat is de levensduur van een CV-ketel en wanneer vervangen?

Hoe lang gaat een CV-ketel gemiddeld mee en wanneer moet deze worden vervangen?

De levensduur van een CV-ketel

Momenteel ligt de verwachte levensduur van een CV-ketel tussen de 12 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van het merk en type ketel, zo hebben goedkopere ketels een lagere levensduur ten opzichte van de luxere uitvoeringen in verband met het toepassen van minder duurzame materialen. Hoe intensiever het toestel gebruikt wordt, hoe groter de slijtage is aan de onderdelen in het toestel waardoor de ketel minder lang mee gaat.

De gemiddelde levensduur van een CV-ketel is in de loop van de jaren gedaald wegens de toename van energiebesparende onderdelen, welke gevoeliger zijn voor storingen en slijtage. Zo gingen oude ketels soms wel 20 à 30 jaar mee, echter zijn deze ketels aanzienlijk minder zuinig.

Wat bevordert de levensduur van mijn CV-ketel?

Vergelijk uw ketel met een auto. Om een auto zo lang mogelijk mee te laten gaan dient deze regelmatig een APK te ondergaan waarbij diverse onderdelen worden vervangen. Hetzelfde geldt voor een ketel waar bepaalde onderdelen onderhevig zijn aan slijtage en vervuiling. Om deze reden is het geadviseerd om de ketel periodiek te laten onderhouden zodat deze een schonere verbranding houdt en de belangrijkste onderdelen langer mee gaan. Bij nieuwe CV-ketels is het ook interessant om een vuilafscheider toe te passen die magnetisch vuil uit het CV-water filtert en hiermee de levensduur van de pomp in de ketel bevordert?

Wanneer moet ik mijn CV-ketel laten vervangen?

Er komt uiteindelijk een moment waarop de CV-ketel moet worden vervangen. Dit kan komen door ouderdom of een defect waarbij de reparatiekosten dusdanig hoog liggen dat het zonde is om nog te investeren in de oude ketel. Verstandig is om hier rekening mee te houden en de ketel preventief te laten vervangen tegen het einde van de verwachte levensduur. Dit kunt u het beste voor de winter laten uitvoeren. Een goede reden hiervoor is het lagere prijsniveau in de zomer. Daarnaast voorkomt u dat u midden in de winter in de kou komt te zitten met een defecte ketel.

Neem mee in de overweging dat een nieuwe ketel zuiniger is en direct begint met een deel van de investering terug te verdienen.

Twijfelt u over het vervangen van uw ketel of wilt u weten welke CV-ketel geschikt is voor uw situatie? Neem contact met ons op voor een deskundig advies op maat!

Hoe kunnen we u helpen?

Welke CV ketel heb ik nodig?

Onze CV-ketelkieswijzer geeft binnen 3 stappen het beste advies!

start CV-ketelkieswijzer

Wat voor soort woning heeft u? (1/3)

Vorige

Warmwater wensen in de badkamer? (2/3)

Vorige

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water? (3/3)

Klantervaringen

Het plaatsen van de nieuwe cv ketel is vlot en correct uitgevoerd, de monteurs waren vriendelijk en netjes. Ik ben heel tevreden over Feiken verwa...

Kennis & vakmanschap 10
Afspraak nakomen 10
Betrouwbaarheid 10
Communicatie 10
Kwaliteit 10
Snelheid/levertijd 10
Personeel 10
10 Yvonne Rabeling, Arnhem 5 februari 2019
Bekijk alle ervaringen

Over Feiken

De verwarmingsspecialist van Nederland

  • Sinds 1950 dé verwarmings-specialist van Nederland
  • 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar
  • Sterkin gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • Verzekert van een warm huis met ons onderhoudsplan
Meer over Feiken