fbpx

Hoeveel bar werkdruk moet een CV-ketel hebben?

Hoeveel bar een CV-ketel nodig heeft is eigenlijk voor elke ketel hetzelfde. Het is belangrijk dit goed op orde te hebben omdat de ketel anders in storing kan schieten.

Waarom is de juiste ‘bar’ (werkdruk) belangrijk?

Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter. De zwarte wijzer geeft de huidige druk aan. Is dit 1,5 bar of lager? Dan dient u de CV-ketel bij te vullen (maximaal 2,0 bar). Zodra de druk onder de 1,00 bar komt kan de ketel in storing schieten.  Rond de 3,0 bar zal het overstortventiel water gaan lozen, een zeer onwenselijke situatie.

Teveel of te weinig bar werkdruk in de CV-ketel: veelvoorkomende situaties

  • Schiet de druk tijdens het bijvullen zeer snel omhoog? Dan kan het zijn dat het membraan in uw expansievat gescheurd is. Dit kunt u controleren door met een metaal voorwerp op de bovenkant en onderkant van het vat te tikken. De bovenkant is gevuld met water en hoort dof te klinken, de onderkant is stikstof en klinkt holler. Klinken zowel de boven- en onderkant dof dan is het gehele vat gevuld met water en worden drukschommelingen niet meer in het systeem opgevangen. Hierdoor zal er water uit het overstortventiel (kraan met rode dop) lopen. Uw expansievat zal dan vervangen moeten worden.
  • Daalt de druk snel en moet u minstens 1 keer per 2 maanden bijvullen? Dan heeft u wellicht een lekkage in uw CV-installatie of in de ketel zelf. Dit kunnen wij voor u vaststellen door een lek detectie uit te voeren.

Hoe kunnen we u helpen?

Welke CV ketel heb ik nodig?

Onze CV-ketelkieswijzer geeft binnen 3 stappen het beste advies!

start CV-ketelkieswijzer

Wat voor soort woning heeft u? (1/3)

Vorige

Warmwater wensen in de badkamer? (2/3)

Vorige

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water? (3/3)

Klantervaringen

Na een jaar goed functioneren van de Nefit ketel en installatie, zijn wij zeer tevreden. De offerte voor de levering en installatie van een nieuwe...

Kennis & vakmanschap 8
Afspraak nakomen 10
Betrouwbaarheid 9
Communicatie 9
Kwaliteit 9
Snelheid/levertijd 10
Personeel 10
9.3 J.Vonck, Heemstede 1 juli 2019
Bekijk alle ervaringen

Over Feiken

De verwarmingsspecialist van Nederland

  • Sinds 1950 dé verwarmings-specialist van Nederland
  • 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar
  • Sterkin gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • Verzekerd van een warm huis met ons onderhoudsplan
Meer over Feiken