• Gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • 24/7 bereikbaar
  • Een warm huis met ons onderhoudsplan
Gecertificeerde installateurs
Van offerte tot montage binnen 24 uur
24/7 bereikbaar
Een warm huis met ons onderhoudsplan

Verschil tussen een vr, hr en hr+ ketel

Een HR-ketel (Hoog Rendement-ketel) is een verwarmingsketel die meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof kan halen dan een conventionele verwarmingsketel en VR-ketel. Een HR+ ketel is een verbeterde versie van deze HR-ketel. Het belangrijkste verschil tussen de HR-ketel en de HR+ ketel is dat de HR+ ketel nog efficiënter is in het gebruik van brandstof en dus een nog hoger rendement heeft.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van de verschillende soorten ketels:

  • Conventionele ketel: het rendement van een conventionele ketel ligt rond de 75%. Dit betekent dat van alle energie die wordt verbruikt om water te verwarmen, ongeveer 25% verloren gaat via de rookgasafvoer.
  • VR-ketel: het rendement van een VR-ketel ligt rond de 85%. Dit betekent dat van alle energie die wordt verbruikt om water te verwarmen, ongeveer 15% verloren gaat via de rookgasafvoer.
  • HR-ketel: het rendement van een HR-ketel ligt rond de 90%. Dit betekent dat van alle energie die wordt verbruikt om water te verwarmen, ongeveer 10% verloren gaat via de rookgasafvoer.
  • HR+ ketel: het rendement van een HR+ ketel ligt rond de 94%. Dit betekent dat van alle energie die wordt verbruikt om water te verwarmen, slechts 6% verloren gaat via de rookgasafvoer.

Het verschil in rendement tussen de verschillende soorten ketels lijkt misschien klein, maar kan in de praktijk leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening en een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een verwarmingsketel te letten op het rendement en te kiezen voor een zo energiezuinig mogelijke ketel.

Wat is het verschil tussen een normale en een HR-ketel?

Een HR-ketel (Hoog Rendement-ketel) is een verwarmingsketel die meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof kan halen dan een conventionele verwarmingsketel. Dit komt doordat de HR-ketel de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van gas of olie condenseert, waardoor extra warmte vrijkomt die anders verloren zou gaan. Hierdoor heeft een HR-ketel een hoger rendement en verbruikt hij minder gas of olie dan een conventionele ketel.

Wat is het verschil tussen een een HR en HR+ ketel?

Een HR+ ketel is een verbeterde versie van de HR-ketel. Het belangrijkste verschil tussen de HR-ketel en de HR+ ketel is dat de HR+ ketel nog efficiënter is in het gebruik van brandstof en dus een nog hoger rendement heeft. Dit komt doordat de HR+ ketel een extra warmtewisselaar heeft, die nog meer warmte uit de verbrandingsgassen haalt voordat ze via de schoorsteen naar buiten worden afgevoerd.

Over het algemeen zal een HR+ ketel dus zuiniger en milieuvriendelijker zijn dan een HR-ketel, omdat hij nog meer warmte uit dezelfde hoeveelheid brandstof kan halen.

Hoeveel geld bespaar je op de energierekening met een HR+ ketel?

Het exacte bedrag dat je bespaart op de energierekening door een HR+ ketel te nemen in plaats van een HR- of VR-ketel hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van je huis, je energieverbruik en de energieprijzen.

Over het algemeen kun je verwachten dat je met een HR+ ketel tot wel 15% op je energierekening bespaart ten opzichte van een VR-ketel en tot wel 10% ten opzichte van een standaard HR-ketel. Dit zijn schattingen, de daadwerkelijke besparingen kunnen variëren.

Hoewel de aanschafprijs van een HR+ ketel doorgaans hoger is dan die van een VR- of HR-ketel, kan de investering zichzelf op de lange termijn terugverdienen door de lagere energierekening. Het is daarom de moeite waard om de verschillende ketels te vergelijken en een weloverwogen keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften en budget.

Heb je hier advies in nodig? Neem dan contact met ons op. Wij brengen dan jouw persoonlijke situatie in kaart en geven op basis daarvan een passend advies voor de juiste cv-ketel.


Welke cv-ketel is voor u geschikt?

Welke CV ketel is voor u geschikt?

Type woning

Waarvoor gebruikt u warm water in badkamer?

Gebruik badkamer

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water?

Gebruik warm water

WhatsApp

Gratis persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen contact met u op.

Contactgegevens

WhatsAppen 31880332887
Bellen 088 033 28 88
Mailen info@feikencv.nl

*Op werkdagen

Persoonlijk advies