Hoe werkt een warmtepomp?

De basiswerking van een warmtepomp is het omzetten van externe energie naar warmte. We behandelen de 2 varianten van een warmtepomp:

  • Lucht-water warmtepomp
  • Bodem-water warmtepomp

Warmtepomp lucht-water

Dit toestel haalt zijn energie uit de omgevingslucht van de woning. Het systeem bestaat uit een ventilator buiten en de warmtepomp binnenshuis, of een monobloc die beide onderdelen combineert in één toestel buitenshuis.

De ventilator haalt warme buitenlucht naar binnen en laat dit langs een koudemiddel in vloeistofvorm stromen dat een bijzonder laag kookpunt heeft waardoor dit verdampt tot gasvorm. Vervolgens wordt dit in een compressor onder druk gebracht waardoor de temperatuur toeneemt, om het vervolgens langs het relatief koudere CV-leidingwerk te leiden waardoor het gas warmte hier aan afgeeft, afkoelt en weer condenseert terwijl het CV-water opwarmt. Zodra de gecondenseerde vloeistof weer bij de warmtepomp terecht komt begint het proces van vooraf aan.

De ideale buitentemperatuur voor het hoogste rendement van de lucht-water warmtepomp is +7°C. De warmtepomp verliest zijn effectiviteit bij een buitentemperatuur van ongeveer -10°C.

Warmtepomp bodem-water

De minder toegepaste bodem-water warmtepomp maakt gebruik van warmte in de bodem. Dit toestel hanteert hetzelfde principe met koudemiddel als de lucht-water warmtepomp door de warmte uit de grond te benutten voor het verdampingsproces.

Het leidingwerk in de grond kan horizontaal (verspreid onder de oppervlakte) of verticaal (dieper de grond in) worden toegepast.

Hoe werkt een warmtepomp?

De verschillende soorten warmtepompen

Hoe kunnen we u helpen?

Welke CV ketel heb ik nodig?

Onze CV-ketelkieswijzer geeft binnen 3 stappen het beste advies!

start CV-ketelkieswijzer

Wat voor soort woning heeft u? (1/3)

Vorige

Warmwater wensen in de badkamer? (2/3)

Vorige

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water? (3/3)

Klantervaringen

Het plaatsen van de nieuwe cv ketel is vlot en correct uitgevoerd, de monteurs waren vriendelijk en netjes. Ik ben heel tevreden over Feiken verwa...

Kennis & vakmanschap 10
Afspraak nakomen 10
Betrouwbaarheid 10
Communicatie 10
Kwaliteit 10
Snelheid/levertijd 10
Personeel 10
10 Yvonne Rabeling, Arnhem 5 februari 2019
Bekijk alle ervaringen

Over Feiken

De verwarmingsspecialist van Nederland

  • Sinds 1950 dé verwarmings-specialist van Nederland
  • 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar
  • Sterkin gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • Verzekert van een warm huis met ons onderhoudsplan
Meer over Feiken