• Gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • 24/7 bereikbaar
  • Een warm huis met ons onderhoudsplan
Gecertificeerde installateurs
Van offerte tot montage binnen 24 uur
24/7 bereikbaar
Een warm huis met ons onderhoudsplan

Welke cv-ketel heb ik nodig?

Welke Cv-ketel heb ik nodig? Die vraag zal je ongetwijfeld hebben zodra je een nieuwe ketel gaat kopen. Een nieuwe Cv-Ketel koop je namelijk maar een paar keer in je leven. Dus waar moet je dan op letten als het zo ver is? Iedere thuissituatie is namelijk anders, maar voor iedere situatie is er ook een juiste ketel te vinden.  Uitzoeken welke Cv-Ketel dat dan is, dat is best lastig. Daarom leggen we in dit artikel stap voor stap uit hoe je tot de juiste keuze voor een ketel komt.

Tip: Gebruik onze ketelkieswijzer voor het vinden van de beste ketels!

Welke soorten Cv-Ketels zijn er?

De CV-ketelmarkt bestaat uit twee segmenten, namelijk goedkopere budgetketels en kwaliteitsketels. Hoewel de prijzen niet erg ver uit elkaar liggen, onderscheiden de ketels in deze segmenten zich op de volgende punten:
• Energiezuinigheid
• Verwachte levensduur
• Kwaliteit en storingsgevoeligheid onderdelen
• Garantie (altijd af te dekken met ons ketel-onderhoudsplan)

Budget Cv-ketels zijn in aanschafprijs (iets) goedkoper, maar ze zijn meestal minder zuinig en gaan eerder stuk. De kwaliteits Cv-ketels zijn gemaakt van betere materialen en hebben meer energiebesparende onderdelen. Ze zijn daardoor over het algemeen duurder in aanschaf prijs. Maar op langere termijn wel voordeliger, omdat het zuiniger cv-ketels zijn en minder onderhoud vergen.

Het kiezen van de juiste Cv-ketel is afhankelijk van:
· je leefsituatie
· je budget
· je behoeften en prioriteiten

Om dit zo inzichtelijk mogelijk voor jezelf te maken, hebben we de belangrijkste zaken op een rij gezet. Aan de hand van 4 vragen kun je heel handig bepalen welke Cv-ketel het beste bij je past. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of gebruik onze ketelkiezer voor een eerste selectie van geschikte ketels.

Er zijn verschillende soorten Cv-ketels, maar Feiken heeft tegenwoordig alleen nog Hr-ketels. Dat maakt het kiezen alweer een stukje makkelijker.

Hr-ketel staat voor: hoogrendementsketel, en is een verbeterde Cv-ketel. Het haalt tegenwoordig een rendement van wel 107%. Dit komt doordat de Hr-ketel een elektrische ontsteking heeft, in plaats van een waakvlam en dat scheelt gas. Verder hergebruikt de Hr-ketel de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding en dat scheelt ook weer gas. Betere ventilatoren en luchttoevoer zorgen voor een betere verbranding in de ketel. (hierdoor heb je dus ook geen kans op schadelijke gassen etc. in je huis).

Welke hr ketel heb ik nodig?

Welke hr-ketel je nodig hebt ligt aan de hierboven beschreven punten. Aangezien wij alleen maar Hr-Ketels verkopen vind je via onze ketelkiezer automatisch de beste keuzes voor jou. Ook kan je ons altijd om persoonlijk advies vragen, we denken graag met je mee.

Warmtecapaciteit Cv-Ketel

Met het vermogen van de Cv-ketel, ook wel de warmtecapaciteit genoemd, wordt bedoeld de capaciteit van de ketel om je huis en het water te kunnen verwarmen. Het wordt uitgedrukt in KW (Kilowatt.) Bij Feiken verkopen we cv ketels met een warmtecapaciteit tussen de 16KW en 45KW.

Tapcapaciteit Cv-Ketel

De tapcapaciteit van de Cv-ketel wordt uitgedrukt in een CW-waarde. CW staat voor Comfort Warm Water. Het getal erachter geeft de klasse aan. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger de CW-waarde, hoe sneller en hoe meer warm water er getapt kan worden. Bij Feiken verkopen we ketels met een CW-Waarde van 3 t/m 6.

Om te bepalen welk vermogen (KW) en welke CW klasse het meest geschikt is voor jouw situatie, is het verstandig om onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden. Wanneer je al deze vragen voor jezelf beantwoord hebt en alle informatie op een rij, kun je (eventueel met een van onze adviseurs) de perfecte Cv-ketel uitkiezen.

Wat voor cv ketel heb ik nodig? Dat hangt hier vanaf

De juiste ketel kiezen hangt af van; je type woning, de situatie in de badkamer,  grootte van je huishouden en waar je de ketel wilt plaatsen. We bespreken dit allemaal hieronder.

1) type woning

Voor het vermogen van de Cv-ketel is de inhoud en het type woning van belang. Als vuistregel geldt:

  • appartement:      11-23 KW
  • tussenwoning:    16-28 KW
  • hoekwoning/tweekapper:        16-30 KW
  • vrijstaand:   >30 KW

1) Inhoud/gebruikersoppervlakte

Om zoveel mogelijk rendement uit je ketel te halen, is het van belang om een ketel te kiezen met het juiste vermogen. Je kunt het vermogen berekenen door het aantal kubieke meters (LxBxH) van je woning te vermenigvuldigen met 65 watt. Het vermogen moet niet te hoog zijn, anders is je ketel niet efficiënt. Als het te laag is verwarmt het je huist niet goed.

Om dit te bereiken kunnen tegenwoordig Cv-ketels vaak moduleren. Dit betekent dat ze schakelen tussen verschillende verbrandingsstanden. Heb je veel vermogen nodig dan schakelen ze hoger, vraag je weinig warmte, dan schakelen ze een tandje lager. Dit moduleren draagt dus bij aan een hoger rendement. Welke modulatie voor jouw situatie gewenst is bepalen we graag voor je. Neem daarvoor contact met ons op.

Niet alleen het soort woning is van belang, maar ook de isolatiewaarde.

Een Cv-ketel moet meer moeite doen om te verwarmen bij slecht geïsoleerde woningen. Hoe beter geïsoleerd, hoe meer warmte er wordt vastgehouden. Dit heeft ook invloed op de warmtecapaciteit van de ketel. De ketel heeft dan minder vermogen nodig.

Het bouwjaar van je huis speelt een rol in de mate van isolatie. Voor huizen gebouwd in het jaar 2010 of later, geldt dat de isolatie zeer goed is. Voor huizen gebouwd vanaf 2000 geldt dat de isolatie goed is.

Voor huizen gebouwd van voor deze periode, is het verstandig om na te gaan wat er al gedaan is aan isolatie. Denk aan dak- en vloerisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas.

2) De situatie van de badkamer

Voor het bepalen van de juiste CW-waarde is het belangrijk om te weten hoe de badkamer eruit ziet. Is er alleen een douche aanwezig of ook een bad? Ook het soort douche kan uitmaken (spaardouche, regendouche, normale douche).

Onderstaand schema laat zien welke CW-waarde er nodig is in welke situatie

CW-waarde

Kraan 

Douche

Bad

Gelijktijdig gebruik

CW3

Ja Spaardouche Nee Nee

CW4

Ja

Normale douche

Normaal bad

Beperkt

CW5

Ja

Stort/Regendouche

Groot bad

Redelijk

CW6 Ja Stort/Regendouche Groot bad

Goed

Bij het bepalen van een geschikte CW-waarde gaat het om wat jij belangrijk vindt. Een CW3 Cv-ketel levert minder warm water per minuut maar is goedkoper in aanschaf. Doordat je minder water verbruikt is het ook kostenbesparend. Maar veel mensen vinden het belangrijker dat er genoeg warm water is, of dat het bad snel gevuld is. Uiteraard zijn de CW5 en CW6 ketels de duurdere Cv-ketels. Met een CW4 ketel kun je ook comfortabel douchen en de afwas doen, maar duurt het wat langer voordat je bad gevuld is.

3) grootte huishouden

Wanneer je met meerdere personen in een huishouden bent, zal je redelijkerwijs ook meer warm water nodig hebben. Mensen zullen misschien na elkaar willen douchen, of gelijktijdig op verschillende plekken in huis warm water kunnen tappen. Denk hierbij bijvoorbeeld  aan afwassen in de keuken terwijl er iemand onder de douche staat.

In bovenstaand schema kun je zien dat een Cv-ketel met een CW6 waarde hiervoor het meest geschikt is. Het verschil is dat het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt bij de CW5 ketel niet onbeperkt is en bij de CW6 ketel wel.

4) plaats waar de Cv-ketel komt

Uiteraard wil je dat de ketel ergens komt waar je er geen last van hebt. Maar hoe dichter de ketel zich bij de kraan bevindt, hoe sneller je over warm water beschikt. De nieuwe Cv-ketels worden steeds kleiner (sommigen passen zelfs in een keukenkastje) dus dat biedt mogelijkheden, voor als je bijvoorbeeld alleen woont en een Cv-ketel nodig hebt met relatief weinig vermogen.

Wanneer je een Cv-ketel kiest met een hoge CW-waarde, of een groter vermogen, dan zijn deze ketels behoorlijk wat groter. Een Cv-ketel met een CW6-waarde komt bijvoorbeeld met een extra boiler (dat is het warmwater voorraadvat) dat wel tot 160 liter water kan bevatten. Dus daar moet wel ruimte voor zijn. Een andere reden waarom het belangrijk is om na te denken over waar de Cv-ketel komt, is vanwege het geluidsniveau. Afhankelijk van het model ketel dat je kiest, varieert het geluidsniveau tussen de 39 en 60 dB. Als de ketel dicht in de buurt van bijvoorbeeld de slaapkamer komt te hangen, of op zolder waar toevallig ook je thuiskantoor gevestigd is, dan wil je natuurlijk de meest stille Cv-ketel.

Welke cv-ketel kopen? Take-aways

Uiteindelijk gaat het erom waar je prioriteiten liggen en speelt je woonsituatie een belangrijke rol.

CW-waarde gaat om comfort, hoe snel je het bad kan laten vollopen of een krachtige douchestraal. Terwijl het vermogen (KW) van de Cv-ketel gaat over het rendement en hoe je zo zuinig mogelijk je huis kunt verwarmen. Met een goed modulerende ketel is beiden mogelijk.

Met onze ketelkieswijzer is in een aantal stappen de meest geschikte ketel voor elke woonsituatie te vinden. Voor advies op mat zijn onze adviseurs telefonisch bereikbaar op 088-0332888 of via verkoop@feikencv.nl. Zo helpen wij je graag bij het aanschaffen van de juiste Cv-Ketel en installeren deze binnen 24 uur!

 


Welke cv-ketel is voor u geschikt?

Welke CV ketel is voor u geschikt?

Type woning

Waarvoor gebruikt u warm water in badkamer?

Gebruik badkamer

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water?

Gebruik warm water

WhatsApp

Gratis persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen contact met u op.

Contactgegevens

WhatsAppen 31880332887
Bellen 088 033 28 88
Mailen info@feikencv.nl

*Op werkdagen

Persoonlijk advies