• Gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • 24/7 bereikbaar
  • Een warm huis met ons onderhoudsplan
Gecertificeerde installateurs
Van offerte tot montage binnen 24 uur
24/7 bereikbaar
Een warm huis met ons onderhoudsplan

Waar kan ik het beste mijn CV-ketel plaatsen?

Installaties zijn op verschillende manieren ingericht voor de meest efficiënte werking. Hierbij is uiteraard ook rekening gehouden met de locatie voor de CV-ketel installatie. Bij het verplaatsen van een ketel kan dan ook nooit de garantie worden gegeven dat de installatie even goed zal blijven werken. Daarom wordt standaard geadviseerd om de ketel op de huidige locatie terug te plaatsen. Een CV Ketel kopen en laten installeren is hierom altijd aan te raden voor het beste rendement en de langste levensduur.

Mocht de ketel toch verplaatst moeten worden, zijn er verschillende mogelijkheden:

Op zolder

De meeste CV-ketels worden in woonhuizen op zolder geplaatst. De voornaamste reden hiervoor is de beschikbare ruimte én het gemak om de rookgasafvoer te vervangen omdat deze direct door het dak gaat. Het enige nadeel is de afstand tussen de ketel en tappunten op de begane grond. Hierdoor kan het iets langer kan duren alvorens er warm water beschikbaar is in bijvoorbeeld de keuken.

In de kelder

In oudere open cv-installaties zonder circulatiepomp werd nog gebruik gemaakt van de natuurlijke circulatie van verwarmd water en een open watertank die er voor zorgde dat het water ‘terug geduwd’ werd naar de ketel. Hierbij zat de ketel op een laag punt in de installatie en is dit gehandhaafd bij vervanging met een gesloten systeem.

Waar u rekening mee moet houden:

  • De rookgasafvoerpijp van de ketel verloopt vaak via een schoorsteen, wat behoorlijk in de kosten kan lopen bij vervanging hiervan.
  • Magnetisch vuil wat door de installatie wordt afgegeven door oxidatie is zwaarder dan water. Hierdoor zakt het naar het laagste punt en komt het bij de ketel terecht waaronder de pomp de lijden heeft. Dit kan enigszins verminderd worden door middel van een vuilafscheider.
  • Condenswater uit HR ketels moet worden afgevoerd via de binnenhuisriolering. Het kan voor komen dat de ketel onder het niveau van de hoofdleiding van de afvoer wordt geplaatst. In dit geval zal er een condenswaterpomp moet worden toegepast om het condenswater naar boven toe te pompen.

In de slaapkamer

Het komt voor dat de ketel op de eerste verdieping van een woning is geplaatst, in de slaapkamer. Omdat ketels tegenwoordig behoorlijk veel stiller en veiliger zijn is dit te handhaven. Wij adviseren hierbij wel om een CO-melder toe te passen.

In een (keuken)kast

Omdat een ketel esthetisch niet het mooiste is wat aan de wand kan hangen kiezen veel mensen er voor om een omkasting te bouwen waardoor deze niet meer zichtbaar is. Dit is toegestaan mits het voldoet aan de eisen van de fabrikant om oververhitting te voorkomen. Daarnaast moet de mantel van de ketel demonteerbaar blijven om onderhoud uit te kunnen voeren. Raadpleeg daarom goed de installatiehandleiding van de CV-ketel alvorens de kast wordt gebouwd.

Indien er een ketel in een keukenkastje ingebouwd moet worden is de Nefit Proline NxT serie het meest geschikt, dit is het meest compacte model op de markt.

In het trapgat

Tegenwoordig is het niet meer toegestaan een ketel naar het trapgat te verplaatsen in verband met veiligheid van de bewoners en de monteur. Tevens is het noodzakelijk om een vlonder aan te brengen alvorens er werkzaamheden uitgevoerd mogen worden. Dit geldt zowel bij onderhoud alsmede wanneer de ketel uit het trapgat verwijderd moet worden om deze vervolgens elders te monteren.

Lees verder: Welke cv-ketel heb ik nodig?


Welke cv-ketel is voor u geschikt?

Welke CV ketel is voor u geschikt?

Type woning

Waarvoor gebruikt u warm water in badkamer?

Gebruik badkamer

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water?

Gebruik warm water

WhatsApp

Gratis persoonlijk advies

Onze ervaren adviseurs nemen contact met u op.

Contactgegevens

WhatsAppen 31880332887
Bellen 088 033 28 88
Mailen info@feikencv.nl

*Op werkdagen

Persoonlijk advies