In welke situaties gaat de CV-ketel de warmtepomp ondersteunen?
De CV-ketel kan de warmtepomp ondersteunen in de volgende situaties:
1. Storing:
Als de warmtepomp een storing heeft, kan de CV-ketel blijven werken, afhankelijk van de toepassing van een parallel buffervat of het type storing.
2. Te hoge retourtemperatuur:
Wanneer de vereiste watertemperatuur te hoog is voor de warmtepomp, schakelt deze uit en neemt de CV-ketel de volledige verwarming van de woning over.
3. Onvoldoende vermogen:
Als de woning bij een bepaalde temperatuur 6 kW warmte nodig heeft, maar de warmtepomp kan slechts 4 kW leveren, zal de CV-ketel bijspringen en ongeveer 2 kW produceren.
4. Warmtepomp instellingen bivalent punt:
Bij deze instelling wordt bepaalt onder welke buitentemperaturen de warmtepomp stopt en wanneer de CV-ketel volledig de verwarmingstaak overneemt.
5. Warmtepomp instellingen prijzen en milieu:
Veel hybride warmtepompen hebben een optie voor prijsoptimalisatie. Op basis van de energieprijzen berekent de warmtepomp wat de meeste besparing op levert. Ook kan de consument kiezen voor de optie milieu. In dat geval berekend de warmtepomp wanneer het obv de CO2 uitstoot gunstiger is om de warmtepomp te laten draaien en wanneer het gunstiger is om de CV-ketel te laten draaien. Dit laatste zal het geval zijn wanneer het zeer koud is in combinatie met een hoge benodigde watertemperatuur.
6. Graadminuten:
Als er een aanzienlijk verschil is tussen de werkelijke en gewenste temperatuur (bijvoorbeeld door nachtverlaging of tijdelijke verhoging van de temperatuur), kan de CV-ketel de warmtepomp ondersteunen. De warmtepomp gaat het dan eerst zelf proberen maar indien de benodigde temperatuur te lang duurt om te bereiken zal de warmtepomp de hulp inroepen van een CV-ketel.