fbpx

Wat voor rookgasafvoer heeft mijn woning?

Door verbranding van gas in de ketel ontstaan rookgassen. Deze zijn giftig en moeten worden afgevoerd naar buiten. Dit moet via een gesloten buis zodat de gassen niet in een vertrek terecht kunnen komen. De methode hiervoor verschilt tussen de verschillende type ketels en woningen.

 

Rookgassen van VR en HR ketels

Het verschil tussen VR (verbeterd rendement) en HR (hoog rendement) zit voornamelijk in hoe efficiënt de ketel omgaat met de warmte in het toestel zelf. Ten opzichte van een VR gebruikt HR de hete rookgassen van het toestel om hier nog meer warmte aan te onttrekken. Hierdoor koelt de rookgas af en gaat het condenseren. Dit kunt u bijvoorbeeld merken aan een wittere rookpluim uit de dak- of geveldoorvoer. Het condens dat ontstaat heeft een hoge zuurtegraad en tast zodoende metalen aan. Met deze reden worden rookgaspijpen doorgaans vervangen voor nieuwe dikwandige kunststof pijpen.

 

Individuele rookgasafvoer

Normale woningen en bepaalde appartementen hebben doorgaans een individuele rookgasafvoer waardoor elke ketel een eigen rookgaspijp naar buiten heeft. Dit betekent dat er één rookgasafvoerbuis vanuit de ketel naar het dak, de gevel of de schoorsteen toe loopt. Parallel hier aan loopt een zuurstofpijp naar de ketel toe, die de ketel voorziet van lucht van buiten.

Dak- of geveldoorvoeren worden vaak concentrisch toegepast. Dit is één pijp met een buitenbuis voor zuurstof en binnen buis voor rookgas.

CLV systeem

In grotere appartementencomplexen wordt vaak een centrale rookgasafvoer toegepast in de vorm van een CLV (Combinatie Luchttoevoer Verbrandingsgasafvoer) systeem. Dit houdt in dat er één rookgasbuis is waar meerdere ketels op aangesloten zitten.

CLV systeem in een appartementencomplex

Overdruk CLV

Een overdruk CLV maakt gebruik van de ventilatoren van de ketels om druk in de buis te creëren waardoor de rookgassen naar buiten geduwd worden. De rookgasafvoerbuis zelf heeft een kleinere diameter, waardoor de druk hierin hoger is. Hierbij is van groot belang dat er een rookgasterugslagklep aanwezig is in de ketel. Dit onderdeel voorkomt dat rookgassen uit de CLV de ketel ingeblazen kunnen worden zodra deze niet in bedrijf is. Bepaalde toestellen zoals de Nefit Proline NxT hebben deze klep al ingebouwd, bij anderen moet deze er nog in worden gemonteerd.

Onderdruk CLV

Van een onderdruk CLV is sprake wanneer er van thermische trek (opstijgen warme lucht) gebruik wordt gemaakt om de rookgassen af te voeren. De buizen van dit systeem hebben een grote diameter om te voorkomen dat rookgassen terug de ketel in kunnen worden geblazen. Vanwege het gebrek aan ruimte voor een grotere buis wordt tegenwoordig voornamelijk voor het overdruk systeem gekozen.

 

Woont u in een appartement en vraagt u zich af wat voor rookgasafvoer u heeft? Informeer dan bij uw VVE.

Hoe kunnen we u helpen?

Welke CV ketel heb ik nodig?

Onze CV-ketelkieswijzer geeft binnen 3 stappen het beste advies!

start CV-ketelkieswijzer

Wat voor soort woning heeft u? (1/3)

Vorige

Warmwater wensen in de badkamer? (2/3)

Vorige

Wilt u op verschillende plaatsen gelijktijdig warm water? (3/3)

Klantervaringen

Top ketel en alles volgens afspraak verlopen

Kennis & vakmanschap 9
Afspraak nakomen 8
Betrouwbaarheid 8
Communicatie 8
Kwaliteit 8
Snelheid/levertijd 9
Personeel 9
8.4 Jos, Odijk 21 mei 2019
Bekijk alle ervaringen

Over Feiken

De verwarmingsspecialist van Nederland

  • Sinds 1950 dé verwarmings-specialist van Nederland
  • 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar
  • Sterkin gecertificeerde installateurs
  • Van offerte tot montage binnen 24 uur
  • Verzekerd van een warm huis met ons onderhoudsplan
Meer over Feiken